Ušteda struje na LED rasvjeti

Share on facebook
Podijeli na Facebooku

Električna energija je neophodna u suvremenom svijetu. Glavni je izvor napajanja za razne kućanske aparate bilo da se radilo o televizoru, računalu, perilici rublja, punjačima za mobitele i ostalim potrošačima bez kojih bi naš život bio nezamisliv.

Potrošnja struje jedan je od glavnih udaraca na mjesečni budžet i stvara poprilično velike troškove u kućanstvu svakog građanina.

Plaćanje troškova električne energije ne možemo izbjeći ukoliko želimo i dalje živjet u komforu i uvjetima koje priliče 21 stoljeću. Stoga smo uzeli jedan od glavnih potrošača u kućanstvima, RASVIJETU i pronašli način na koji se mjesečni računi mogu drastično smanjiti.

Što je to LED rasvjeta?

LED rasvjeta zasigurno je budućnost rasvjete u kućanstvu. Ova svjetla su jednako svestrana kao i druge vrste rasvjete u kućanstvu, ali traju mnogo dulje, što ih čini dobrim ekonomičnim izborom. Za razliku od žarulja sa žarnom niti, LED žarulje one ostaju hladne na dodir. Osim toga i razliku od Fluorescentnih svjetala, LED žarulje ne sadrže živu koja se može prosuti pri lomu, što ih čini sigurnijim izborom za kućnu uporabu.

LED žarulje služe za emitiranje svjetlosti i njihova učinkovitost je veća od žarulja sa žarnom niti. LED diode propuštaju električnu struju kroz mikročip, što uzrokuje osvjetljavanje sićušnih svjetlećih dioda.

LED žarulje učinkovitije su 90% u usporedbi od žarulja sa žarnom niti

  • Žarna nit koristi 60 Watta dok LED koristi samo 10 Watta za istu svijetlost
  • Traje samo par mjeseci
  • Poprilično se zagrijava (gubitak energije)
  • Cijena 1200 kuna kroz 20 godina
  • LED žarulja koristi i do 5 puta manje električne energije
  • Traje 25 puta više nego žarna nit
  • Hladna je na dodir nakon sati korištenja
  • Cijena kroz 20 godina ja 6 puta manja

Potrošnja električne energije

Kako bismo odredili koliko se električne energije troši u sat vremena, uzmemo npr. žarulju od 60 vata. Podijelimo broj vata za 1000 da biste taj broj pretvorili iz vata u kilovat. 60 W podijelimo s 1000 rezultat je 0,06 kW (kilovata).

Pomnožite broj kilovata s brojem sati koje će uređaj koristiti. Ako je žarulja upaljena 10 sati dnevno, pomnožite 0.06 kW za 10 kako biste dobili 0.60 kW/h. Što znači ako je žarulja od 60 W upaljena dnevno 10 sati, ona će koristiti 0.60 kW/h energije.

Ukoliko uzmemo u obzir najnovije cijene potrošnje električne energije u Hrvatskoj ispada da 1 kw/h košta otprilike 1 kunu.
Izračunom dobivamo da samo jedna žarulja u kućanstvu koja je upaljena 10 sati dnevno na mjesečnoj razini će koštati otprilike 18 kuna.

Usporedba potrošnje struje između žarulje sa žarnom niti i LED žarulje:

Žarna nit (60 W) jednaka je po potrošnji LED žarulje od (10 W).

Jedna žarulja sa žarnom niti (60 W) koja je upaljena dnevno 10 sati troši mjesečno 18 kuna. Dok LED žarulja koja baca istu svijetlost troši mjesečno samo 3 kune.

Isplati li se uložiti u LED tehnologiju?

Istražili smo cijene žarulja sa žarnom niti u Hrvatskoj i došli do zaključka da ukoliko trebate normalnu žarulju za svakodnevno osvjetljavanje prostora morat ćete izdvojiti do 5 kuna. S druge strane LED žarulje koje su u istoj kategoriji koštaju okvirno 25 kuna.

Kada uzmemo u obzir mjesečnu potrošnju električne energije za LED žarulju (3 kune) i potrošnju žarulje sa žarnom niti (18 kuna) koje su upaljene dnevno 10 sati.

Ispada da će se ulaganje u LED žarulju isplatiti za najmanje 2 mjeseca s obzirom da joj životni vijek traje i do 25 puta više nego žarna nit.

Stoga vi sami procijenite dali se isplati uložiti sada za dugoročnu uštedu u budućnosti.

  • Podijelite objavu sa vašim prijateljima!
Share on facebook
Podijeli na Facebooku
  • Recite nam svoje mišljenje

KATEGORIJE

NITOR GRUPA VAS DARUJE!

Želite znati najnovije vijesti, korisne savjete i informacije o nagradnim igrama?

[formget formcode='Kkkq-353806/i' autoresize='true' height='250' tab='page']

Saznaj svoju kreditnu sposobnost i ostvari idealan kredit još danas!

Pročitajte zanimljive objave na našem blogu i pronađite ono što vas zanima!

INFO

Nitor grupa d.o.o.
OIB: 19558276910

Nikole Tesle 12/2
10 000 Zagreb

KONTAKT

teslina2@nitorgrupa.hr

091/554-2217
teslina2@nitorgrupa.hr

RADNO VRIJEME

PON – PET
08:00 – 16:00

Nitor Grupa D.O.O. je agencija Licencirana Od Ministarstva Financija I Hrvatske Narodne Banke Za Kreditno Posredovanje.

Odobrenje HNB-A Za Stambeno Potrošačko Kreditiranje: