Isplativost ugradnje plina u automobil

Share on facebook
Podijeli na Facebooku

Što je to autoplin?

Autoplin je najčešće poznat pod nazivom LPG (liquified petroleum gas) ili UNP (ukapljeni naftni plin) tj. propan-butan. Ukapljeni naftni plin je mješavina ukapljenih ugljikovodika koji nastaju preradom nafte koji su u normalnom stanju plinovi, ali pri povećanju tlaka prelaze u tekuće stanje.

Ima vrlo raširenu upotrebu u industriji i domaćinstvu isto kao i zamjena za skuplja automobilska goriva.

Prednosti ugradnje autoplina za okoliš

Autoplin smatra se i ekološkim izborom pogonskog goriva. Istraživanja su pokazala da vozila koja voze na plin ispuštaju 14% manje CO2 emisije od vozila koja voze na benzin i 10% manje od vozila na dizel.
Izgaranje autoplina smatra se „čistim“, zato što pri izgaranju stvara manje štetnih čestica za okoliš (nema crnog dima iz auspuha).

Isplativost plinskog pogona u automobilu

Ukoliko pogledamo prošlost visine cijena plina u široj regiji, ispada da se cijena plina oduvijek kretala u omjeru ½ cijene benzina i dizela. Uzmimo u obzir trenutnu cijenu goriva (Eurosuper 95 – 9,81 kn i Eurodizel 9,74 kn) i autoplina (4,29 kn) dobivamo da je plin trenutno otprilike 55% isplativiji.

Cijene ugradnje plina kreću se između 3000 do 15 000 kuna, ovisno o tipu vozila, veličini spremnika, motoru automobila i sistemu autoplina.

Nakon koliko vremena se ugradnja autoplina isplati?

Pogledajmo izračun na konkretnom primjeru:

Recimo da imate automobil koji troši u prosjeku 7 litara benzina na 100 km potrošit ćete po najnovijim cijenama 68,67 kuna, a nakon ugradnje plina uzevši u obzir 5% manju iskoristivost plina u usporedbi na benzin, potrošit ćete za istu prijeđenu kilometražu (100 km) 31,51 kunu. Plus uzmite u kalkulaciju da trebate na svaka 10 spremnika plina 1 spremnik benzina.

Tako da ukoliko uzmemo prosječnu cijenu ugradnje plina sa svim troškovima (9000 kuna), automobil koji troši 7l/100km benzina i 900 km kao prosječnu mjesečnu prijeđenu udaljenost izračun je sljedeći:

Benzin: 7 l/100 km – 68,67 kuna na 900 km – 618,03 kuna

Autoplin: 7,35 l/100 km – 31,53 kune na 900 km – 283,78 kuna

Zaključak: U ovom konkretnom primjeru ugradnja autoplina isplatit će se okvirno za 2 do 2.5 godine.

Ukoliko se odlučite za ugradnju imajte na umu da izgaranje goriva kao što su benzin i dizel stvara više čestica, dok plin koji se smatra „čišćim“ smanjuje broj čestica što štiti motor automobila i produljuje mu životni vijek.

Troškovi ugradnje autoplina nisu mali, ali ukoliko pogledate kalkulaciju ispada da za vozače koji mjesečno prolaze velike udaljenosti autoplin je uvelike isplativija opcija isto i kao za automobile koji imaju veliku potrošnju goriva.

Stoga jednostavnom kalkulacijom isprobajte na svom automobilu isplativost ugradnje i vidite dali ćete ovim izborom rasteretit vaš mjesečni budžet za potrošnju goriva.

  • Podijelite objavu sa vašim prijateljima!
Share on facebook
Podijeli na Facebooku
  • Recite nam svoje mišljenje

KATEGORIJE

NITOR GRUPA VAS DARUJE!

Želite znati najnovije vijesti, korisne savjete i informacije o nagradnim igrama?

[formget formcode='Kkkq-353806/i' autoresize='true' height='250' tab='page']

Saznaj svoju kreditnu sposobnost i ostvari idealan kredit još danas!

Pročitajte zanimljive objave na našem blogu i pronađite ono što vas zanima!

INFO

Nitor grupa d.o.o.
OIB: 19558276910

Nikole Tesle 12/2
10 000 Zagreb

KONTAKT

teslina2@nitorgrupa.hr

091/554-2217
teslina2@nitorgrupa.hr

RADNO VRIJEME

PON – PET
08:00 – 16:00

Nitor Grupa D.O.O. je agencija Licencirana Od Ministarstva Financija I Hrvatske Narodne Banke Za Kreditno Posredovanje.

Odobrenje HNB-A Za Stambeno Potrošačko Kreditiranje: