10 zabluda u koje smo vjerovali u djetinjstvu

Share on facebook
Podijeli na Facebooku

1. Sjedenje blizu televizora će ti pokvariti vid

Svi smo prošli fazu u djetinjstvu gdje su nam roditelji govorili ovu poznatu tvrdnju. Nastala je od samih početaka popularnosti televizije. Stvarnost je da ne postoje nikakvi dokazi koji bi učinili ovu tvrdnju istinitom. Istraživanje je proveo Američki zavod za oftalmologiju i zaključak je bio da se djeca mogu puno bolje fokusirati na objekt ukoliko se nalazi bliže, bez naprezanja očiju kao kod odraslih. Iz tog razloga djeca najčešće sjede blizu televizoru.

2. Ako progutaš žvaku zalijepit će ti se za želudac

Ukoliko ste ćuli ovaj mit znajte da to nije istina. Želudac možda ne može probaviti žvaku kao što probavlja ostalu hranu ali to ne znači da će ostati u organizmu. Probavni sustav će učiniti svoje i normalnim radom izbaciti strano tijelo iz organizma

3. Nemoj gledati „u križ“ jer će ti tako oči ostati

Ovo je klasičan mit koji smo znali čuti u djetinjstvu. Kada razmislimo malo bolje shvatit ćemo da su očni mišići koji kontroliraju pokret vrlo fleksibilni i uvijek se vračaju u prvobitni položaj.

4. Još malo pa smo stigli!

Koliko ste se puta pronašli u situaciji gdje ste vozeći se u automobilu pitali roditelje „Koliko još?“ i dobili odgovor „Evo još malo“. Zamislite da ste vi vozač i vozite se u automobilu s djetetom koje je razdražljivo i dosta mu je svega. Koja bi bila alternativa reći uplakanom djetetu „Evo za 2 sata smo na pola puta“ razmislite malo, istina ne bi išla u korist niti djetetu niti vama.

5. Moraš piti mlijeko kako bi narastao

Svi već znamo da je genetika zadužena za 95% koliko ćemo biti visoki, ali mlijeko je dobro za djecu. Stoga ukoliko mala laž znači da će dijete imati čvršće zube i kosti, roditelji se ne bi se trebali osjećati loše što ne govore istinu.

6. Čitanje u mraku će ti oštetiti vid

Roditelj će pokušati prodati svakakvu priču kad želi dijete poslati na spavanje. Tako je i nastala ova uzrečica. Čitanje u mraku ne stvara trajno oštećenje vida, nego u najgorem slučaju samo napreže oči i može zadati slabiju glavobolju.

7. Ako progutaš sjemenke od voća u želucu će ti narasti drvo

Koliko god to apsurdno zvuči sada, dok smo bili djeca nije bilo teško povjerovati u ovu tvrdnju.
Probavni sustav nije niti malo prijateljsko mjesto da bi se takva stvar mogla dogoditi. Možda su samo roditelji bili oprezni i nisu željeli da se ugušimo ili im je bilo samo dosadno pa su isprobavali našu naivnost

8. Djed Mraz ti neće donijeti poklone ako si bio zločest

Ovo je bio jedan od mnogih roditeljskih trikova kako bi smirili svoju djecu ili ih naučili lijepom ponašanju. Neki ljudi misle kako ovakve laži i samo postojanje Djeda Božićnjaka će imati loš utjecaj na dijete ali iz ovog primjera vidimo i mnoge pozitivne stvari vezane za ovu tematiku.

9. Donijela te roda

Ovaj mit je bio prisutan stotine ako ne i tisuće godina u raznim kulturama diljem svijeta. Vrlo česta verzija priče odakle dolaze djeca. Možda je ovo laž ali uvrštavamo je definitivno u najboljih 10.

10. Dućan s igračkama je zatvoren

Ono što su zbilja mislili: „Zbilja mi se neda sad ići u dućan i ne želim se prepirati!“. Klasična laž koju smo slušali kao mali ali sad tek shvaćamo da su naši roditelji uspjeli uštediti nešto novaca i spriječiti par razočaranih suza.
  • Podijelite objavu sa vašim prijateljima!
Share on facebook
Podijeli na Facebooku
  • Recite nam svoje mišljenje

KATEGORIJE

NITOR GRUPA VAS DARUJE!

Želite znati najnovije vijesti, korisne savjete i informacije o nagradnim igrama?

[formget formcode='Kkkq-353806/i' autoresize='true' height='250' tab='page']

Saznaj svoju kreditnu sposobnost i ostvari idealan kredit još danas!

Pročitajte zanimljive objave na našem blogu i pronađite ono što vas zanima!

INFO

Nitor grupa d.o.o.
OIB: 19558276910

Nikole Tesle 12/2
10 000 Zagreb

KONTAKT

teslina2@nitorgrupa.hr

091/554-2217
teslina2@nitorgrupa.hr

RADNO VRIJEME

PON – PET
08:00 – 16:00

Nitor Grupa D.O.O. je agencija Licencirana Od Ministarstva Financija I Hrvatske Narodne Banke Za Kreditno Posredovanje.

Odobrenje HNB-A Za Stambeno Potrošačko Kreditiranje: